Statusbericht

Locating you...

Het Circuskamp zoekt kinderen

Het Circuskamp wordt georganiseerd vanuit een gezamenlijk onderzoeksproject dat in 2016 werd opgezet door UGent, KU Leuven en het postgraduaat pediatrie. Dit project loopt over meerdere jaren en tot nu toe hebben we al twee succesvolle edities achter de rug!

Met dit onderzoeksproject willen we de effecten van een intensief oefenkamp op de onderste ledematen en de romp bij kinderen met cerebrale parese (CP) onderzoeken. Anderzijds willen we nagaan of de wijze van therapeutische aanpak, namelijk een louter functionele aanpak versus een kwalitatief-functionele aanpak, resulteert in verschillende effecten.

Gedurende twee weken krijgen de kinderen een vijftal uur per dag therapie, verdeeld over twee activiteiten in de voormiddag, en twee in de namiddag. Om het voor de kinderen plezierig en motiverend te maken, wordt het hele kamp ondergedompeld in het thema CIRCUS.

De kinderen krijgen individuele therapie, waarin gewerkt wordt op vijf functionele activiteiten: stappen, trappen doen, evenwicht, houdingsveranderingen en rompcontrole. Tijdens de groepsactiviteiten voorzien we dat de kinderen ook een aantal echte circustechnieken leren zoals jongleren met doekjes, gooien met flowersticks, op een rola-bola staan,... Op het einde van het kamp geven we een circusshow voor familie en vrienden, een hoogtepunt voor iedereen!

Het volgende circuskamp zal doorgaan op weekdagen van 12 tem 23 augustus 2019 in RC Pulderbos in Zandhoven, met mogelijkheid tot overnachting. Er is plaats voor 12 kinderen die aan vooropgestelde in- en exclusiecriteria voldoen: (1) bilaterale spastische CP (di- of quadriplegie); (2) 6-12 jaar; (3) GMFCS level II of III; (4) goede coöperatie tijdens de metingen en het kamp zelf; (5) geen spinale fusie; (6) geen botox infiltraties in de afgelopen 6 maa

nden, geen multilevel orthopedische ingrepen in het afgelopen jaar, en geen SDR in de afgelopen 2 jaar voorafgaand aan het kamp. Deelname aan het circuskamp betekent ook dat er een aantal meetmo

menten moeten ingepland worden tijdens de zomerperiode, omdat het kamp kadert binnen een onderzoek.

 Indien interesse, kan je verdere informatie bekomen bij Vanessa Van Tittelboom via vanessa.vantittelboom@ugent.be

Uw vindt het folder hier